Sider

15. september 2005

Holidays in the Danger Zone

Eg saag ein fael BBC dokumentar "Holidays in the Danger Zone: The Stans" eit par dagar foer eg reiste fraa Oslo. Det var ein del av ein serie paa fire -og eg fekk akkuratt med meg programmet fraa Kirgisistan. Det prisbeloente programmet kunne skremma vettet av dei fleste. No er eg mest irritert paa denne journalisten -samstundes som det er ei god erfaring aa sjaa korleis vestlige media si jakt etter sensjon og ekstremisme er med paa aa skapa vaart verdsbilete. Det er ikkje saa rart at det ikkje er saa mange turistar som finn vegen hit. Land som sluttar paa "stan" er per definisjon farlege.

Det er nodvendigvis ikkje feil det som kom fram i BBC-dokumentaren. Det finnast fleire daarleg sikra radioaktive lokasjonar i landet etter Sovjet si jakt etter uranium. Samtundes fins det utruleg mykje flott og rein natur i dette landet og med krystallklare sjoar og elvar. Det er sant at det finnast nokre isamistiske ekstremistar soer i landet som vil gravleggja "vesten" og som tykkjer at homofile er verdas styggedom. Samstundes skal ein leita lengje etter ein slik gjentfridom og openheit som hjaa kirgisarane. Mitt moete med ytterkanten av den muslimske verda har vore ei god oppleving. Islam er stoerste religion her og har hatt ein stor oppblomstring etter Sovjetunionens fall, men fundamentalisme er det lite av - i saa tilfelle er det meir knytta til strenge klan- og familietradisjonar enn islam.

Etter aa haa sett dokumentarer saag eg for meg Kirgisistan som eit land paa sammenbruddets rand. Bullshit!

1 kommentar:

Anonymous sa...

Hei Bjørn! Det var en stund siden sist jeg leste bloggen, så nå leste jeg alt du har skrevet siden sist. Du tar fantastiske bilder! Det eneste jeg savner (som den geografen jeg er) er et kart over hvor du beveger deg i landet (hvor bloggene er linka til ulike punkter i kartet) - men det er kanskje litt sent å få det på plass nå..?
Skal uansett følge nøye med på bloggen, det er skikkelig gøy å lese, jeg fikk veldig lyst til å dra dit selv. Leste også alt fra UiO. Ser mange likhetstrekk med Nepal, men det kan vi diskutere når du kommer hjem!
Klem fra Elin